Létrejött hát. Megszületett. Az új MSZMP.

Ne tévesszen meg senkit, hogy szabad választások útján jött létre. Ne tévesszen meg senkit, hogy másként hívják. Pontosan akkora hatalma van, és már születésekor pontosan úgy viselkedik, mint ahogy azt a pártállami idők utolsó harmadában megismerhettük.

Mindenről egyedül dönthet, és fog is. Még az is lehet, hogy meghallgatja „különböző társadalmi csoportok” (osztályok ?) véleményét, aztán majd úgy határoz, ahogy neki tetszik. Teszi ezt egy ember, a párvezetőnek nevezett első titkár utasítására, az elnökségnek nevezett Politikai Bizottság ülésének formális jóváhagyásával.

Ha kell, börtönbe csukat. De ezt csak különösen kekec ellenzékiekkel teszi, no és persze az oligarchákkal (nyilván azok közül is csak a baloldaliakkal). A többiek elintézésére elég lesz az APEH, amely talál majd megfelelő eszközt a hatalomnak nem tetsző, esetleg a helyi cimborák érdekeit veszélyeztető versenytársak ellehetetlenítésére. Puhább, de határozott és mindenképpen hatékony eszköz – pont, mint a puha diktatúrában.

Aztán jöhet a kulturkampf. A most a pincéből előkerült szellemi csótányok akarják majd ráerőltetni akaratukat az egész társadalomra. Nem kommunista szombat lesz ugyan, csak ajánlott hittanóra (amelynek az átlaga beleszámít a bizonyítványba), és persze más szemmel néznek azokra, akik nem elég buzgók az imádkozásban, vagy templomba járásban. A különbség csak annyi: a harmincas évek retorikáját fogják a hatvanas évek köntösébe bújtatni. Virágozzék száz virág!

Az új MSZMP is pontosan olyan kontraszelektált, mint elődje volt. Csak az első titkárnak tetsző élmunkások kerülhetnek pozícióba, és közülük is főleg azok a papagájok, bólogató jánosok, akik eléggé ügyesen ismételgetik az első titkár által mondottakat. Nem a múlt, nem a szaktudás, csakis a jó elvtársi viszony számít. Mert más mérce nincs.

Ne csodálkozzunk azon se, ha hamarosan ugyanolyan közutálatnak fognak örvendeni, mint elődjük. Viszont, ahogy az MSZMP, ők sem fogják könnyen kiadni a hatalmat a kezükből...

A bejegyzés trackback címe:

https://elmunkas.blog.hu/api/trackback/id/tr481956027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiß B. 2010.04.27. 15:42:14

Mivan ma? Leépítés a népszavánál? Vagy a blog.hu írta ki vetélkedőnek, hogy ki tudja ma megalapítani a legrinyálósabb balos blogot?
süti beállítások módosítása