Látszatpofon inkább, mintsem fájó. Így értékelhető a 98 %-os különadó visszamenőleges hatályú megsemmisítéséről szóló alkotmánybírósági határozat - legalábbis politikai értelemben.

A határozat szövegének mélyreható elemzését halasszuk későbbre, de a borítékolható döntésnek már most is láthatóak a politikai következményei.

Nyilvánvaló, hogy a kormány is számolt azzal, hogy ez a rendelkezés nem megy át az AB szűrőjén - ezért ment az erőlködés azzal, hogy megvárták, amíg Sólyom László hivatali ideje lejár, és még egy gyalázatos passzust is beiktattak az alkotmányba, csak azért, hogy a 98 %-os adó - valójában inkább rekvirálás - működjön. Nyilván a költségvetés bevételi oldalán is csak ceruzával írták be a tervezett összeget - így hamar ki is lehet radírozni.

Az ellenzék most megfutja a kötelező köreit: joggal szapulja majd a kormányt és óvatosságra inti, továbbá a jogállam és a saját győzelmeként állítja majd be az eseményeket.

A kormány pedig: egyrészt tesz magasról az egészre (hiszen benne volt a pakliban ez a döntés), másrészt, ha ügyes, politikai erényt kovácsol mindebből. "Meghajolunk az AB döntése előtt" - mondja majd Szijjártó AgitProp Péter, és egyben rámutat: "Itt a fényes bizonyítéka annak, hogy nincs itt semmiféle diktatúra; hiába támadták a kormányt Stumpf és Bihari kinevezése miatt - a jogállam még mindig működik! Tehát a károgóknak: pofa be, alapállás!"

Csakhogy! Ez a döntés ne tévesszen meg senkit, aki a jogállam győzelmeként fogja majd fel az eseményeket. Ez egyetlen döntés csupán, és pusztán azért volt muszáj így dönteniük az alkotmánybíráknak, mert kirívóan alkotmánysértő volt a 98 %-os adó visszamenőleges hatályú bevezetése, úgy, hogy törvény alapján járó összegekre vonatkozott. Ráadásul: rengeteg "kisembert" is érintett, akik évtizedes munkájuk után kapott kis pénzükkel éppen (részben) beleestek a 98 %-os adósávba.

Ez a döntés tehát egyrészt egy komoly társadalmi nyomás eredménye, másrészt szükségszerű ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság fenntartsa a "független" intézmény látszatát. Ha ezt az adót sem meszelte volna el, akkor akár le is húzhatták volna a rolót.

A jogállam igazi próbái szerintem csak most jönnek. Ezen döntés alapján önmagában az AB-nek (mostani személyi összetételére figyelemmel) nem lehet bizalmat előlegezni. Azt ugyanis ki kell érdemelni - s erre lesz még bőven módja, sajnos.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmunkas.blog.hu/api/trackback/id/tr472399935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása