Miniszterelnök elvtárs! Bocsánatot nem kellene kérni?

Mint olvashatjuk: Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. vezérigazgatója előzetes letartóztatását - a Veszprémi Városi Bíróság után - a Veszprém Megyei Bíróság sem rendelte el. A határozat jogerős.

Alig egy hete volt csak, hogy az első titkár - egyfajta gyenge rendőrségi szóvivőként - az Országgyűlés plénuma előtt jelentette be triumfálva, hogy Bakonyit őrizetbe vették. És szinte felállva tapsolta a vezért a Parlament. Már majdnem az ítéletet is kimondta: Bakonyi bűnös! (Emlékeztek: "Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet.")

Elvtársak! Van egy kis bökkenő! Az egész akció teljesen törvénytelen volt! És erről a bakonyi Dreyfusnak még papírja is van!

Pedig képzelem, hogy micsoda nyomás alatt volt a bíróság: egyfelől a közvélemény "vért" kívánt, másfelől a jobboldali agit-prop is hazaárulást kiáltott (a HírTV szinte óránként bemondta a "szégyenteljes" döntést hozó elsőfokú városi bíró nevét - hadd tudják szerte az országban, kit kell köpködni, esténként otthon telefonon zaklatni). És az előjelek sem voltak jók: elég, ha a Veszprém Megyei Bíróság elnökének 2009-es nyílt poltikai véleményformálására gondolunk.

És most tessék - mégis van egy kijózanító döntés. Olyan, amely arcon üti az első titkárt, és minden felállva tapsoló mamelukját. Tessék előbb kivizsgálni az ügyet, összeszedni (és nem kreálni) a bizonyítékokat, majd utána tessék utasítani az engedelmes ügyészséget a megfelelő kényszerintézkedések indítványozására!

Most még inkább erősebb bennem az az érzés, amit az egyik előző bejegyzésemben írtam: ez az ügy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Dreyfus-ügye. Félek, nem ez lesz az utolsó. 

De mégis megnyugtató (a sok balliberális sírás mellett legyünk pozitívak is): vannak még a jogállamnak maradványai. Persze kérdés, hogy meddig.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmunkas.blog.hu/api/trackback/id/tr112383365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása